Medicatie bij ADHD

Je hebt ADHD en al snel word je geadviseerd om medicijnen te gebruiken. En dat is een lastige keuze en ook tijdens het gebruik kan je gaan twijfelen of je goed doet aan medicijnen bij ADHD.  

Of je nu wel of geen medicijnen gebruikt. Bij veel klanten zie ik dat Voeding & Supplementen helpend zijn en soms zelfs een goed alternatief bij ADHD. Ik zeg soms, want ieder mens is verschillend. De mate van ADHD en of er bijkomende stoornissen zijn spelen mee in het besluit voor medicatie, alternatieven of wellicht wel aanvullen aan elkaar. Het is ook een keuze. Als jij geen medicatie wilt gebruiken, dan zijn voeding en/of supplementen mogelijk een zeer goed alternatief. 

Wil je weten wat Hardnekkiggedrag.nl voor jou kan betekenen?

ADHD medicatie

Ondanks alle discussies over medicatie bij ADHD, heeft het zeker zijn effect bewezen. Medicatie kan ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren, minder impulsief handelt en je bewuster bent van je eigen gedrag. Waar de discussie zich vooral op zou moeten toespitsen, is de vraag welke verwachting je hebt van je medicatie. Kortom, wat wil je ermee bereiken? Als ervaringsdeskundige en vanuit mijn ervaring met andere cliënten kan ik je helpen. Daarnaast moet je bij medicatie altijd onder behandeling zijn van een specialist. 

 

Bepaal je doel

Wat ik veel meemaak, is dat er medicatie wordt gebruikt, zonder te weten wat het beoogde effect zou moeten zijn. ADHD is een complexe gedragsstoornis en daarom is het belangrijk om een keuze te maken in wat je primair wilt aanpakken. Zorg dat daarop de focus ligt en ga kijken wat er nodig is om dat te bereiken. Dat is niet alleen medicatie. Wat ga je anders doen om je doel te bereiken. Daar ligt namelijk de werkelijke verandering en medicatie kan je daarbij ondersteunen. Kijk dus ook kritisch wanneer je welke medicatie ter ondersteuning nodig hebt. 


Welke medicatie gebruik je?

Als je ADHD medicatie nodig hebt, zijn er tal van mogelijkheden. Laat je goed voorlichten over welke medicatie voor jou geschikt is en wat de voor- en nadelen van deze medicatie zijn. Je kan veel informatie vinden op de website van ADHDcentraal.nl 

Als je medicatie gaat gebruiken, kan je het gevoel krijgen dat je anders bent dan normaal. Voor veel mensen is dit een reden om ermee te stoppen. Dat is jammer. Dat gevoel dat je je anders bent, heeft even tijd nodig om te landen. En misschien is dat anders wel veel meer bij jezelf dan je in eerste instantie denkt. Vraag het maar eens aan je omgeving! En laat jezelf begeleiden door een psycholoog of een coach. 

 

Rebound bij ADHD medicatie 

De meest voorkomende en vervelende bijwerking van ADHD medicatie is de rebound. Als de medicatie is uitgewerkt, kan het lijken alsof de ADHD-symptomen allemaal tegelijk terugkomen, maar dan in extremere vorm. Het kan je verdrietig of verward maken. Je bent je nog bewuster wat ADHD met je doet en je vraagt je af wie je nou echt bent. Je moet hier echt rekening mee houden bij de behandeling van ADHD en de begeleiding die je krijgt. Een paar voorbeelden: 

  • Je gebruikt bijvoorbeeld een langwerkend methylfenidaat, Concerta. Op je werk gaat het prima, maar tegen de tijd dat je thuiskomt, is het uitgewerkt. En juist dan zit je midden is het spitsuur van het gezin. Dat gaat dus niet goed!
  • Je kind gebruikt een kortwerkend methylfenidaat, Ritalin voor op school. Vervolgens is het na 4 of 8 uur uitgewerkt en dan komt de rebound op de BSO of thuis. Houd hier rekening mee en informeer ook de BSO voor wat extra aandacht. 

 Een ADHD coach kan je helpen om de situaties in de praktijk te analyseren en daarin de juiste ontwikkeling door te maken. 


Bijwerking van ADHD/ADD medicijnen

Medicijnen bij ADHD zijn fijn als ze goed werken. Betere concentratie, dingen kunnen onthouden, sneller begrijpen en meer kunnen inleven in een ander, enzovoorts. Dat is heel fijn. Maar wat nou als de medicatie ook bijwerkingen heeft die jouw leven verstoren? 

Zomaar een paar veel gehoorde bijwerkingen:

  • last van een rebound effect;
  • veel afvallen;
  • hartkloppingen krijgen;
  • slaapproblemen;
  • overmatig transpireren.

 

Ik wil meer informatie over ADHD Coaching

ADHD Coaching bij Hardnekkiggedrag.nl

Mijn naam is Linda de Vos en mijn passie is om mensen op weg te helpen door de rust en regie weer terug te brengen in hun leven.

Als ervaringsdeskundige met ADHD heb inmiddels ruim 10 jaar als coach en startte ik in 2016 mijn eigen bedrijf. Bij ADHD coaching merkte ik dat vooral complexe problematiek mij erg aansprak.

Ik wil andere mensen inspireren om zichzelf te vinden, regie te hebben en een gelukkig leven te leiden!

Linda de Vos
Linda is liefdevol confronterend
Klantenuitspraak
Coachingstraject ADHD