Behandeling van ADHD

Bij de behandeling van ADHD is het essentieel om eerst naar de mens te kijken en dan naar de stoornis. Het gaat primair om jou of je kind! In het professionele circuit wordt dat maar al te vaak vergeten. 
Het gevolg is dat je op een gegeven moment niet ADHD hebt, maar het gevoel krijgt dat je ADHD bent.  

Het is belangrijk om je altijd te realiseren dat je aandoening maar een klein deel van jouw grote geheel is.  

Al het andere mag er ook zijn en heeft ook aandacht nodig, zoals je karakter, je vaardigheden en je talenten. De behandeling van ADHD moet erop gericht zijn om jou als mens verder te helpen. Op een makkelijke, vloeiendere manier door het leven te gaan en regie te hebben over jezelf. En waarschijnlijk weet je als best goed hoe jij in elkaar zit, alleen blijkt het soms lastig om het toe te passen. Daar speelt ADHD uiteraard een rol in.  Het is fijn om dan geholpen te worden door iemand die ervaring heeft met ADHD en jou begrijpt. 

Hieronder vertel ik je welke vormen van hulpverlening er zijn. Ben je hiermee bekend en ben je op zoek naar informatie over wat een coach doet bij ADHD , ga dan naar de pagina coaching bij adhd. 

Wil je weten wat Hardnekkiggedrag.nl voor jou kan betekenen?

Hulpverlening 

Na de eerste tekenen van afwijkend gedrag, is het meestal de huisarts die de kenmerken van ADHD herkent. De huisarts stelt zelf geen diagnose, maar schrijft een verwijzing naar de ggz, een kinderarts of psycholoog. 

De psycholoog mag wel de diagnose stellen en ook de gesprekken voeren met de cliënt. In de praktijk zien we dat er een verschil bestaat tussen het behandelen van het probleem en het veranderen van gedrag in de praktijk. Dat laatste blijkt lastig en is zonder passende coaching weinig succesvol. 

Als er medicatie wordt voorgeschreven, gebeurt dat door een psychiater. Vervolgens geeft deze het over in de handen van de huisarts of kinderarts. 

De kinderarts is een belangrijke schakel bij de behandeling van kinderen met ADHD. Hoewel ze geen diagnose stellen, zorgt hun multidisciplinaire werkwijze voor een bredere benadering van de gedragsproblematiek van een kind. Bijvoorbeeld als het kind ook lichamelijke klachten of ongemakken heeft.  Meer over de rol van de kinderarts kan je vinden op deze website. 


ADHD-medicatie 

Medicatie bij ADHD is omstreden. Laten we voorop stellen dat het effect van medicatie is bewezen. Er zijn zelfs behandelaars die pas willen starten met een behandelprogramma als er is begonnen met het nemen van medicatie. De andere kant is dat medicatie vervelende bijwerkingen of neveneffecten kan hebben. Vooral bij stoffen als methylfenidaat en dexamfetamine komt het regelmatig voor. Waarom zou je dan wel medicatie gebruiken? Nou, medicatie kan je helpen om je beter te concentreren, minder impulsief te handelen en je bent je meer bewust van je gedrag. Meer over ADHD-medicatie vind je hier. 

Ik wil meer informatie over ADHD Behandeling

ADHD Behandeling bij Hardnekkiggedrag.nl

Mijn naam is Linda de Vos en mijn passie is om mensen op weg te helpen door de rust en regie weer terug te brengen in hun leven.

Als ervaringsdeskundige met ADHD heb inmiddels ruim 10 jaar als coach en startte ik in 2016 mijn eigen bedrijf. Bij ADHD coaching merkte ik dat vooral complexe problematiek mij erg aansprak.

Ik wil andere mensen inspireren om zichzelf te vinden, regie te hebben en een gelukkig leven te leiden!

Linda de Vos
Linda is liefdevol confronterend
Klantenuitspraak
Coachingstraject ADHD